Bedankt Italianen!! Niet erg bekend ondanks zijn kwaliteiten, de Piacentino is een zeer grote maar goed geproportioneerde duif. Zijn ogen omringd door rood zijn prachtig.
Hieronder een jonge Piacentino bereikt onafhankelijkheid, hij heeft net zijn eerste vlucht gemaakt.
De rode cirkel rond de ogen verschijnt na een paar maanden. In de tussentijd moeten we tevreden zijn met deze bleek oog. (click)
Hier is de beschrijving op gespecialiseerde sites gevonden: ‘’Een grote en krachtige brede borst met een majestueuze en trots lichaamshouding. Het gewicht van het wijfje bereikt 750-850 gr, de grootste mannetjes kunnen 800-950 gram bereiken met een hoogte van ongeveer 30 cm en 40 cm lang‘’.
Naast deze esthetische voordelen is de Piacentino kalm, sociaal en vertederend. Hij heeft ook gedragskwaliteiten die minder bekend zijn. Meestal is hij in kooien of volières gezien, nochtans is hij een sierlijke en leuke neerhofdier, hij geniet van het gezelschap van kippen en andere vogels met wie hij zonder problemen samenleeft.
Onder het andere pluimvee speelt hij soms graag ‘’de baas‘’. Ondanks een slechte kwaliteit, hieronder een korte en leuke video met een Piacentino die een kip forceert om op de ladder te klimmen richting nacht zitstokken. https://youtu.be/Vpnm0nnhOFo
Deze witte duif is nog mooier wanneer hij tussen het groen of in een boom gaat zitten.
De Piacentino is sedentair, in vrijheid is zijn leefomgeving beperkt tot de omgeving waar de andere bewoners evolueren. Dit is ook de plaats waar hij broedt. De Piacentino heeft zijn gewoonten, je weet altijd waar hem te vinden. Het gebeurt soms dat een duif ‘’excursies‘’ maakt in een bredere area zodat we hem uit het oog verliezen, maar volgens mijn ervaring na een maximum van drie dagen komt hij terug naar huis. Tijdens deze periode had ik hem aan het vliegen gezien met een ongelooflijk snelheid, een vluchtkracht die je niet vermoedt als je hem op de grond observeerdt of ter gelegenheid van korte vluchten.
Hij kan ook als bosduiven tussen bomen slalommen. Met zulke kwaliteiten en zijn blijvende glimlach is het raar dat deze grote duif zo onbekend gebleven is.