Voor de ‘’kleine amateurs‘’ is er op het eerste gezicht weinig verschil tussen de duif Nikolaïev en zijn neven die de trottoirs van onze steden bevolken. Bij nader inzien ziet men dat hij niet zo brede schouders heeft, dat hij langer is, zijn vleugels ook, dat hij kortere poten heeft. Zijn silhouet is minder compact dan dat van de klassieke duif of de postduif. Het is een vredige vogel met een sympathiek gedrag. Waarom ‘’kleine amateurs‘’? Omdat de wereld van de hoogvliegers het domein is van echte insiders die zeer gespecialiseerd zijn in de kennis, het bezit en de training van deze prestigieuze vogels. Het moet gezegd worden dat ik niet tot die kring behoor.

De ‘’Hoogvliegers van Nikolaïev‘’ – ‘’Nikolaïev Highflyer‘’ zijn vliegende duiven, en het is tijdens de vlucht dat al hun majesteit tot uiting komt. Ze kunnen wit, zwart, beige, bruin, beige en wit, grijs met een verenkleed vergelijkbaar met postduiven, zwart en wit, zwart en wit gevlekt, enzovoort zijn. Alle combinaties zijn mogelijk. De verscheidenheid aan verenkleuren en -patronen is iets om van te genieten wanneer ze in groepen vliegen. Een kenmerk is dat veel individuen een mooie volledig witte staart hebben, ongeacht de kleur van hun lichaam, en dit detail is zeer decoratief tijdens de vlucht wanneer de staart volledig is uitgespreid.

Over deze vlucht gesproken. De « Hoogvliegers van Nikolaïev » hebben een anatomisch kenmerk dat hun spectaculaire vlucht mogelijk maakt. Op de plaats van de gewrichten (halverwege de vleugel) kan de vleugel bijna 45° naar voren buigen, terwijl de volledig geopende staart het proces completeert. Dit maakt een opwaartse of neerwaartse zweefvlucht mogelijk wanneer de vogel dat beslist. Ze stijgen verticaal op zonder de gebruikelijke opwaartse spiraalbewegingen die bij andere rassen voorkomen. Hun vlucht is groepsgebonden en gaat door tot indrukwekkende hoogtes, zo hoog dat ze uit het zicht verdwijnen. Dit kan uren duren en in het Engels worden ze « sky cutters » genoemd, wat letterlijk « luchtsnijders » betekent.

 

Het is niet ongewoon dat een « Niko » een volledig witte staart heeft die met de rest van het verenkleed contrasteert. Dit komt vooral tot uiting tijdens de vlucht. Op de foto zijn de vleugels goed te zien die voor een zachte landing ingeklapt zijn.

 

 

 

 

Terwijl de duif vliegt, maakt hij hoofdbewegingen en kijkt hij van links naar rechts, wat nog meer bijdraagt aan het charmante beeld van zo’n esthetische vlucht. Op YouTube zijn er talloze video’s te zien van deze vluchten, sommige zijn bijzonder goed gemaakt met slow motion-beelden die de bewegingen van de vleugels en het hoofd benadrukken, alles op een mooie muzikale achtergrond. Hier zijn er een paar: https://www.youtube.com/watch?NR=1&v=bnZaRlnboRQ – https://www.youtube.com/watch?v=DK4Dyt5xwYk&feature=related . En een laatste, meer recente (2017) met perfecte vluchten, de teleobjectief opnames zijn soms moeilijk maar we vergeven het vanwege de muziek 🙂  https://www.youtube.com/watch?v=uLOmZWftELY/ . Na het bekijken van deze video’s zullen velen, net als ik, een echte aantrekkingskracht voelen voor deze nobele vogels. Om onze kennis te verdiepen en vooral de verschillende variëteiten van Nikolaiev met hun specifieke vluchten te ontdekken, is er deze link: http://pigeon.de.nikolaiev.free.fr/ . Dit is een unieke en prachtig ontworpen website van Daniel Lytwyn, in Frankrijk « DE » specialist van het ras, hij heeft het best eer betoond aan deze duiven die bekendheid verdienen. De foto’s van « Nikolaïev » in de vlucht hierboven zijn ontleend aan de website van Daniel Lytwyn.

De opkomende generatie… in aanbouw.

… en hier het eindproduct…. en hier het eindproduct.

Nog een klein wonder met mooie symmetrische kleuren. Deze heeft ook het geluk om een hele witte staart te hebben en wanneer deze tijdens de vlucht wordt uitgespreid, zal dat een prachtig spektakel zijn.