Last update: 2023 05 15 – 14/2

Aan het einde van een lange reis vanaf half maart, komen de zwaluwen op hun bestemming aan. Mits het weer hen in staat die het voorziet van voldoende « luchtplankton » (https://en.wikipedia.org/wiki/Aeroplankton) zullen ze beginnen met het bezetten van de beschikbare nesten of ervoor kiezen om onmiddellijk een ander te bouwen. Het is een kwestie van instinct, we weten natuurlijk niet waarom ze voor het ene of het andere kiezen. Toch ervaring heeft de werkelijke aantrekkingskracht van bestaande nesten bewezen, of ze nu echt of kunstmatig zijn. De installatie van geprefabriceerde nesten bevordert waarschijnlijk hun voortplanting door tijd en energie te besparen. Inderdaad, de bouw van het nest duurt ongeveer tien dagen; de bespaarde tijd wordt gebruikt om te beginnen met de reproductie en vervolgens de kans op een tweede nest te vergroten. Een andere reden die zou moeten aanmoedigen om hun onderdak aan te bieden, is dat moderne constructies over weinig ruwe muren en onder overhangen beschikken die de nesten verwelkomen. Een derde oorzaak van schaarste aanwezigheid in meer bewoonde gebieden is dat er naast periodes van droogte een chronische afwezigheid is van modderige bouwmaterialen: vijvers, plassen, mest, oevers enz … en gelukkig blijven er soms modderplassen en andere vochtige resten achter in sommige kroonlijsten.

2) Tweede generatie. Met een toegevoegde ruwe aanvang om zwaluwen aan te moedigen een nieuwbouw te beginnen. De nieuwe gevels bieden minder oppervlakten aan die poreus genoeg zijn om de nesten goed te laten hechten. Zwaluwen hebben ook oppervlakteruwheid nodig om zich vast te grijpen.

3) Hier, onder de daklijst zijn in 2014 de eerste generatie nesten geplaatst. Deze demonstratienesten hebben helaas nooit zwaluwen verwelkomd. De reden is duidelijk, er is nog steeds geen zwaluw in dit gebied.

3) Derde generatie. Lijkt meer op rustieke nesten waarin plantaardig afval zijn verwerkt om echte nesten na te apen.

5) Nog andere nesten waarbij het verticale deel van de ondersteuning  gemaakt is van palletplanken.

6) Net als op foto 3 en 4 is de horizontale overhang van kunststof. Daar boordt men gemakkelijk gaten in met deksels, waardoor toegang tot het nest voor ringwerk of eventueel onderhoud mogelijk is. (klik)

7/1) Wij zijn ​​in Rijmenam, gemeente Bonheiden. Deze serie van 6 nesten uit de tweede generatie heeft al snel zijn nut bewezen. In het 2de jaar na de installatie waren drie van de zes nesten bezet. Dit met een heel interessant kenmerk: ze staan  op de voorgevel, slechts op drie meter hoog, wat de zwaluwen had kunnen afschrikken.  Nietemin werd het een echt succes!

7/2) De nesten worden in het algemeen per paar of in sets van 3 nesten aangeboden, of zelfs meer op aanvraag. De reden is dat, aangezien zwaluwen sociale vogels zijn die in kolonies leven, ze logischerwijs meer aangetrokken zullen worden tot een structuur die de aanwezigheid van soortgenoten suggereert dan tot een alleenstaand nest. Zien: https://www.facebook.com/100000012446876/videos/pcb.3404784619531919/3404784276198620

7/3) Dit is het voorlaatste nest van de serie van zes, het was het eerst bezet.

7/4) Juli 2020, de jongeren zijn klaar om hun eerste vlucht te nemen. Er zijn voorbeelden heel dichtbij in de omgeving: Rijmenam en Keerbergen zijn twee van die vele plaatsen waar mensen steeds meer nesten zetten en… het werkt heel erg goed!

8) We zijn in Châtillon in de provincie Luxemburg. Geplaatst in 2021 werd een van deze nesten onmiddellijk bezet en in dit jaar 2022 hebben de drie nesten bewoners.

9/1) Saint-Ambroix (Gard) – A propos des cacas… En haut de cette maison il y a trois nids collés à la façade. Juste après les naissances, les parents évacuent les sacs de fiente des nouveau-nés mais plus tard, les jeunes sortent leur derrière pour déféquer à l’extérieur. Sur les parties saillantes que sont les fers des volets et les rebord de tablettes de fenêtre on devine quelques traces légères d’excréments mais rien sur la façade elle-même qui ne subit aucun dégât. En revanche, c’est au sol qu’on retrouve les déchets tant décriés. Un coup de brosse dure et le problème est réglé. La protection de ces oiseaux précieux ne mérite-t-elle pas un peu de tolérance ?

9/2) Ici, le problème ne semble pas en être un puisque les déjections ont le temps de sécher sous le soleil Cévenol.

10) Eerste versie 2020 – twee vaste nesten uitgerust met toegangsopeningen voor ringwerk of onderhoud.

11/1) Rustieke nesten tweede versie 2022 – Kantelbare nesten, kuikens gemakkelijk van bovenaf bereikbaar voor het ringen en voor jaarlijkse onderhoud.

11/2) Rustieke nesten tweede versie 2022 – Onafhankelijke op elkaar nesten op scharnieren gemonteerd. De brede opening geeft toegang tot pasgeboren zwaluwen.

12/1) Serie van drie nesten gebouwd met balletjes van verschillende kleuren. In de werkelijkheid komt dit doordat de zwaluwen de modder op verschillende plaatsen verzamelen.

12/2) Nog een serie van drie nesten waarvan de kleuren nog homogeen zijn omdat ze eerder gemaakt was.

13) Twee nesten klaar om te geplaatst te worden. We zien  de ingangen die misschien wat te groot zijn… uitleg hieronder.

14/1) Ook hier kunnen we dezelfde vraag stellen: zijn de ingangen niet te groot? Verklaring: als de ingangsgaten van de nesten erg groot zijn is het om wat werk over te laten aan de ouders. Bouwkundig is er nauwelijks iets te doen, maar de zwaluwen hebben de neiging om oude nesten van het afgelopen jaar, die soms wat vervallen zijn, te herstellen. Dit is dus een manier om hun het plezier te geven de ingang aan hun eigen afmetingen aan te passen en zodra dit personalisatiewerk voltooid is zullen ze er zich thuis voelen. Het onderdeel dat ze hebben toegevoegd is zichtbaar omdat de kleur afhankelijk is van het gebruikte substraat (foto 14/2).

14/2) 2023 05 15 – Op deze foto zien we deze kleine donkere massa, het is de modder die de zwaluwen toevoegden om de ingang van het nest naar hun zin aan te passen. (3190 Boortmeerbeek België)

15) Naast materialen van verschillende kleuren net als op foto nummer 9, een beetje gesmos bijgevoegd om het echter te maken. 

16) Hier zijn twee nesten met ingebouwde plantenvezels. Ze worden bevestigd op stevig gemonteerde en verlijmde palletplaten die een verflaag zullen krijgen.

17) Hier deze rustieke set iets later geverfd…

18) Soms is er geen voldoende overhang boven de gevel. In dit geval is ​​de bovenste plank breder dan normaal om een ​​goede bescherming te bieden. Natuurlijke huiswaluwnesten worden altijd geventileerd en beschut tegen regen, omdat ze onder invloed van vocht snel zullen ontbinden.

19) Een rustieke set van de tweede generatie. Het werd net iets te laat in het seizoen 2020 geplaatst in een dorpje in Gaume. De zwaluwen zijn in het gebied aanwezig maar hebben nog niet beslist om daar nesten te bouwen. Zal dit zwaluwen aanmoedigen om zich daar te komen vestigen? Het zou een echt succes worden en … 2021 zal het ons zeggen!